Tendinita Achileana (tendonul lui Achile)
Tendinita achileana este una dintre afectiunile care, dupa ce se fac sedintele de fizioterapie, are nevoie urgent de recuperare prin programe de kinetoterapie care pot fi facute intr-unul dintre cele 6 cabinete de recuperare medicala pe care le avem in Bucuresti sau la domiciliul pacientului daca acesta nu se poate deplasa din diferite motive.
Reteaua noastra de kinetoterapeuti specializati in kinetoterapie la domiciliu lucreaza dupa programe de gimnastica medicala ce cuprind exercitii alcatuite special pentru tendinita achileana.
Tendinita achileana este o inflamatie a tedonului lui Achile care reprezinta partea de tesut ce leaga muschii gambei de zona piciorului la nivel posterior, in zona osoasa a calcaiului. Tendinita achileana apare in special la atleti, la baschetballisti deoarece acestia sar frecvent suprasolicitand tendoanele achiliene sau chiar in cazul personelor care se deplaseza pe distante foarte mari, pe jos.
Tendinita achileana este cel mai adesea o leziune care intervine in timpul alergarii sau in timpul altor accidente sportive ce rezulta din suprasolicitare, cum ar fi exercitiile intense, sariturile ori alte activitati care solicita tendonul sau muschii gambei. Daca tendinita se repeat cu o frecventa crescuta, in timp se poate ajunge chiar la rupture de tendon care va avea nevoie de interventie chirurgicala care sa reface tesuturile lezate.
Tendinita s epoate produce si datorita unor accidentari, de obicei tot sportive. Tendonul este acoperit de un invelis care ii usureaza functia de alunecare si are o lungime de cca 15 cm. El are o vascularizatie slaba, zona care intra in contact cu muschii gambei fiind hranita cu vasele care iriga acesti muschi. De obicei, zona care se afla deasupra insertiei de la nivelul calcaneului este cea mai slab vascularizata si ca urmare cea mai predispusa la accidentari. Alergatorii care nu se incalzesc corespunzator inaintea competitiei sau cei care suprasolicita articulatiile au cele mai mari sanse sa dezvolte aceasta boala. Insa ea poate sa apara la oricare dintre practicantii sporturilor ce presupun miscari bruste, starturi si opriri rapide, schimbari de directive si de ritm: scrima, tenis, dans, baschet etc.
Factorii favorizanti vor fi incaltamintea neadecvata (pantofii cu toc), terenul accidentat, suprafete necorespunzatoare de antrenament, varsta inaintata, deviatii ale piciorului (picior plat, cav, picior in valg sau in var etc).
In oricare dintre situatii insa sunt obligatorii sedintele de fizioterapie urmate de kinetoterapie la domiciliu sau in sala de kinetoterapie a cabinetelor de recuperare.
30-10-13
Tendonul lui Achile
Kinetoterapie la domiciliu sector 1 3 2 4 5 6
Tendinita Achileana