Tendinita cot (epicondilita)
De- a lungul celor 11 ani de experienta am tratat si recuperat multi pacienti cu epicondilita (tendinita cot) atat in cabinetele noastre de kinetoterapie din Bucuresti cat si la domiciliul pacientilor in cazul in care acestia erau de cele mai mule ori sportivi si aveau un program incarcat, neavand intotdeauna timp sa vina in cabinet.
Cele mai multe cazuri de epicondilita se intalnesc la tenismeni, deoarece in timpul antrenamentelor si competitiilor ei suprasolicita excesiv articulatiile umarului si cotului. In faza acuta trebuiesc facute sedintele de fizioterapie in timp ce articulatia trebuie sa stea in repaus fara a mai fi solicitata. Apoi tratamentul se continua obligatoriu cu sedintele de kinetoterapie.
Epicondilita reprezinta o inflamatie a tendoanelor care se insera pe epicondil. Epicondilul este acea parte distala a humerusului care face legatura intre brat si antebrat. Desi pare o articulatie mica, cotul este cel mai greu de recuperat datorita complexitatii miscarilor care se pot efectua in interiorul si in jurul ei. Tendinita la cot poate sa apara si la jucatorii de golf dar si la persoanele nesportive care insa au suprasolicitat articulatia sau au facut miscari gresite care au lezat tendonul.
Epicondilita se produce mai des ca urmare a microtraumatismelor frecvente, a unui surmenaj al regiunii cotului sau al repetarii intense a anumitor miscari. In unele cazuri ea este insotita de fenomene dureroase dar si de limitarea executiei miscarilor ce implica articulatia cotului. In momentul in care pacientul se afla in puseu acut, pe langa efectuarea sedintelor de fizioterapie este recomandat repausul total, cel putin timp de 2 saptamani iar reluarea activitatilor uzuale sau sportive se face treptat dupa ce s-a finalizat programul de kinetoterapie.
Tratamentul medicamentos poate fi util in perioada de puseu acut, de criza. In cazul in care tendinita se repeta va fi nevoie de o interventie chirurgicala. Sportivii sunt cei care trebuie sa aiba in vedere ca incalzirea dinaintea unui antrenament sau competitie este vitala si trebuie respectata cu precizie. In cazul in care vorbim despre incepatori, acestia trebuie sa fie initiati si supravegheati de catre un antrenor, astfel incat sa faca exercitiile progresiv si adaptate nivelului lor de pregatire.
Oricare ar fi cauza aparitiei tendinitei la cot (“tennis elbow”) reteaua noastra de kinetoterapeuti la domiciliu sau echipa de specialisti din cabinetele pe care le avem in Bucuresti va stau la dispozitie pentru recuperare!
08-11-13
Kinetoterapie la domiciliu epicondilita - tendinita la cot